2020. május 25., hétfő

2020. május 25. Nyelvtan SzÉva nénivel

Hahó hetedikesem!

Jöhet a jelző? Próbáld felidézni, mit tanultál róla!

A jelző az a mondatrész, amely az alaptag valamilyen tulajdonságát, mennyiségét, birtokosát adja meg, vagy azt értelmezi. A Milyen? Mennyi? Kinek a...?, stb. kérdéssel+a szószerkezet alaptagjával kérdezünk rá. Mondatelemzéskor pontozott vonallal húzzuk alá a jelzőt, ágrajzban a jelölése J, utána írjuk a jelzőfajta rövidítését.

Keresd meg ezekben a mondatokban a jelzőt, és jelöld aláhúzással! Írd le a füzetbe is!

Bori egy hosszú levelet olvas. Peti kettő csokit vett. Apukám feje kopasz. Jövő héten megveszem a házat, a szebbet.

Ismételd át, mit kell tudnod a jelzőről!
  • minőségjelző az alaptag tulajdonságát: alakját, színét, stb. jelöli meg pontosan.                 Bori egy hosszú levelet olvas. Milyen levelet (olvas)? Hosszú- ez a minőségjelző.
  • mennyiségjelző az alaptag számát, mennyiségét jelöli meg.                                                Peti kettő csokit vett. Hányat csokit (vett)? Kettő- ez a mennyiségjelző.
  • birtokos jelző az alaptagban megnevezett személy vagy dolog birtokosát nevezi meg. Apukám feje kopasz. Kinek a feje (kopasz)? Apukám(é)- ez a birtokos jelző.
  • Az értelmező jelző utólag pontosítja az alaptagban megjelölt dolgot.                                    Jövő héten megveszem a házat, a szebbet. Melyik házat (veszem meg)? A szebbet- ez az értelmező jelző.
Oldd meg EZT , meg EZT a feladatot! Hibátlan megoldásra törekedj!


Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése