2020. május 22., péntek

Matematika 2020.05.22. (130.óra) - András bá

2020.05.22.                        130.óra
 DOLGOZAT
 Háromszögek

 Minden lap tetején szerepeljen a neved!
Tollal és olvashatóan írjál!
Számozd a feladatokat!
A fénykép éles legyen és a feltöltéskor a talpán álljon!
----------------------------------------------------------------------------------
MEG TUDOD CSINÁLNI !!! 🐅
BÍZOM BENNED !!! 😔
----------------------------------------------------------------------------------

1.) Milyen sokszög a háromszög és hogyan jelöljük a
     részeit?


2.) Hogyan csoportosítjuk szögei és oldalai szerint?


3.) Sorold fel a háromszögekkel kapcsolatos tételeket
     (6db)!


4.) Sorold fel a háromszög megszerkeszthetőségének
     négy esetét!


5.) Mi a háromszög magassága?


6.) Szerkeszd meg a háromszöget, ha a=4cm, b=6cm és 
     a közbezárt szög 𝛄=75⁰ ! (Adat,vázlat,szerkesztés!)


7.) Szerkeszd meg a háromszöget, ha a=6cm és a rajta
     fekvő két szög 𝜷=45⁰  𝜸=60⁰ ! 
     (Adat,vázlat,szerkesztés!)


8.) Szerkeszd meg a háromszöget, ha a=4cm, b=5cm és
     c=6cm! (Adat,vázlat,szerkesztés!)


9.) Szerkeszd meg a háromszöget, ha a=6cm, b=5cm  
     és 𝜶=90⁰ ! (Adat,vázlat,szerkesztés!)

--------------------------------------------------------------------------------
Ugye, hogy megcsináltad? 😃
 BÍZTAM BENNED !!! 🙆👍
Tökfej szuper okés póló minta - Pólómánia
--------------------------------------------------------------------------------
 Minden lap tetején szerepeljen a neved!
Tollal és olvashatóan írjál!
Számozd a feladatokat!
A fénykép éles legyen és a feltöltéskor a talpán álljon!
--------------------------------------------------------------------------------


Matematika Balázs bácsival - 2020.05.22.

Kedves Diákom!

Miután alaposan átismételtük a szögről, illetve a háromszögről korábban tanultakat ma csoportosítani fogjuk a háromszögeket. Kétféle csoportosítást nézünk meg: szögek és oldalak szerint.

Kérlek, nézd meg az alábbi videót!



Összegezzük a látottakat!


Szögek szerint a háromszög lehet:
  1. hegyesszögű: minden szöge hegyesszög
  2. derékszögű: egyik szöge derékszög, a másik két szöge hegyesszög; a derékszög melletti két oldalát befogóknak nevezzük, a derékszöggel szemközti oldalát átfogónak nevezzük
  3. tompaszögű: egyik szöge tompaszög, a másik két szöge hegyesszög

Oldalak szerint a háromszög lehet:
  1. általános háromszög: minden oldala különböző hosszúságú
  2. egyenlő szárú háromszög: pontosan két oldala egyenlő hosszúságú; a két egyenlő oldalát száraknak nevezzük, a különböző oldalát alapnak; az egyenlő szárú háromszögek tengelyesen szimmetrikusak, ezért tengelyesen szimmetrikus háromszögeknek is szoktuk hívni őket
  3. egyenlő oldalú háromszög: mindhárom oldala egyenlő hosszúságú, és minden szöge is egyenlő nagyságú; 3 szimmetriatengelye van, és minden belső szöge 60°


Ha sikerült megérteni az elhangzottakat, teszteld a tudásodat! Az első sor feladatait javaslom, a második sor nem szükséges. 😉


Jó munkát és kellemes hétvégét kívánok!

Biológia 05.22.

Kedves Hetedikes!


Elérkezett az ÖSSZEFOGLALÁS ideje. Témazáró: 05.26.

A felkészüléshez javaslom, hogy olvasd el a tk. 115.oldalát.
Ha van olyan lecke, amit nem tanultál meg még kellő alapossággal, akkor itt az idő.
A tanult növényeket és állatokat (akár testrészeikről is) fel kell tudnod ismerni képről.

A következő feladatokat oldd meg:
Mf.: 58.o.1.,2.f.
        59.o.4.f.
        54.o.7.,8.f.
        50.o.6.f.
        45.o.3.f.

Ide várom a képeket: varga-barany.marianna@vargatamas.hu

Marianne néni

Etika

Mai témánk a biztonságos internethasználat.
Hoztam nektek egy videót is gondolatébresztőnek:
https://www.mediatar-szeged.hu/videotar/nbt-aktak.html

 
A digitális oktatás nagyon jó, mert nem kell évet ismételni senkinek és tudunk haladni a munkával, de sajnos vannak hátrányai is. Az internet világa, a digitális világ veszélyes is lehet, ha nem ismeritek a szabályokat.

Ilyen szabályok például:

- semmi olyat nem teszünk a digitális térben, amit élőben sem tennénk meg: nem káromkodunk, betartjuk az alapvető illemszabályokat, köszönünk például. A helyesírási szabályokat is érdemes azért észben tartani...

- ugyanúgy nem állunk szóba ismeretlenekkel, mint az utcán vagy bárhol máshol. Ez az első, amit már a játszótéren megtanítottak mindannyiótoknak 4 éves korotokban. Ez a biztonsági szabály az interneten is érvényes.

- az előzőhöz kapcsolódik az is, hogy nem szabad elhinni mindent, amit az interneten látsz vagy olvasol. Sajnos ez az egyik legnagyobb probléma az internetes forrásokkal, képekkel, hírekkel kapcsolatban. Nem lehet a valóságtartalmukat leellenőrizni.

- bármi, amit felteszel a netre, az ott is marad és letölthető, lementhető mások által, ezért nagyon érdemes meggondolni, hogy miket osztasz meg magadról. Ez különösen vonatkozik a személyes adataitokra, amikről már beszéltünk. Címet, telefonszámot, bizalmas adatokat, jelszavakat semmilyen körülmények közt nem érdemes megadni interneten.

- ha van például egy fotó, amin többen vagytok, akkor szükséges hozzá a többiek engedélye, hogy feltedd az internetre. Ezt úgy hívjuk, hogy az ő személyiségi jogaik védelme

- mielőtt bármit letöltesz a saját eszközödre, kérdezd meg a szüleidet, hogy engedélyt adnak-e rá vagy jól nézd meg, hogy esetleg fizetni kell-e érte. A vírusok mindenki számára problémát okozhatnak, de nem csak ez az egyetlen dolog, amire figyelni kell. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy az ingyenes alkalmazások javarészt azért ingyenesek, mert adatokat gyűjtenek a telefonodról.


Ezt a listát lehetne még folytatni, de biztos vagyok benne, hogy nektek is már sok tapasztalatotok van ezzel a témával kapcsolatban. Egy biztos. Ha valaha előfordul, hogy bántanak, sértegetnek, zaklatnak, tolakodnak, bizalmas információkat kérnek vagy ismeretlenül ismerkedni akarnak veled az interneten, jobban teszed, ha szólsz a szüleidnek vagy egy felnőttnek, mert ezeket a tetteket egy ponton túl a törvény bünteti. Látjátok, ez nem játék. Komoly baj is lehet belőle. És nem is csak a gyerekekre vonatkoznak ezek a szabályok, hanem a felnőttekre is ugyanígy. Ahogy vigyázol magadra miközben egyedül közlekedsz az utcán biciklivel, úgy kell vigyáznod magadra egyedül ebben a virtuális térben. Nem véletlenül van, hogy 18 éves kor alatt nem is lehetne regisztrálni a közösségi média oldalakra, de azért ne feledd, bármikor tudsz itt is segítségért kiáltani, ha szükség lenne rá.

Végül, de nem utolsósorban, gondolj mindig az egészségre gyakorolt hatására is az internethasználatnak. Óránként kelj fel, megmozgatni a tagjaidat, hogy javuljon a keringés bennük. Mozgasd meg a nyakad, engedd a szemed pihenni. Igyál folyadékot és tarts legalább 10 perc szünetet minden képernyő előtt eltöltött óra hossza után. Figyelj a gerincedre és a tartásodra is.

Házi feladatod pedig az lesz, hogy válaszolj a következő kérdésekre saját tapasztalataid alapján és küldd el nekem jövő péntekig lefotózva vagy gépelve emailben (csillag.eva@vargatamas.hu)


1. Hány órát töltesz a számítógép, telefon vagy bármilyen eszköz képernyője előtt átlagosan egy nap? Légy pontos, amennyire lehet. Nyugodtan írd össze vagy számold össze egy napodon.

2. Ért-e már kellemetlen élmény bármely közösségi oldalon, chaten vagy csoportban. Röviden foglald össze, hogy mi történt és hogyan kezelted a problémát.

3. Mit tennél, ha valaki ismeretlenül rád írna, hogy tetszik neki a profilképed, volna-e kedved megismerkedni vele?

4. Előfordult-e már, hogy valamit csak azért csináltál, mert másoktól is látod, hogy ezt teszik az interneten (például szelfik vagy rénszarvasos képek, snapchates szűrőkkel készült képek, egy bizonyos játék letöltése, stb.)

5. Hallottál már az internetfüggőségről? Mit tudsz róla? Mi a véleményed róla? Szerinted hogyan lehet megelőzni?

7.B Technika 2020.05.22. Ételkészítés


Beadási határidő: nincs (az-az nincs feladat).

Kezdünk!
A mai óra témája az ételkészítés! Hoztam egy videót ahol bemutat pár nagyon jól kinéző gyors receptet. Hozzátenném a végeredmény nem mindig ugyanaz, amiket ezekben látunk, de kipróbálásra tán egyszer érdemes lesz.
Vagy ha egyszer bajban lesztek, hogy „na, mit főzzek gyorsan” jusson eszedbe, hogy az internet a gyors kaják kimeríthetetlen tárháza.


Videó.