2021. március 17., szerda

Etika

 

 Sziasztok!

 

Először is nagyon köszönöm a múlt heti remek gondolataitokat az online órán, nagyon örültem, hogy egy ilyen remek beszélgetés bontakozott ki az EGYENJOGÚSÁG témakörében.

Mind egyet értettetek abban, hogy nagyon igazságtalan volt, hogy hátrányban részesítették a textilgyárban a női dolgozókat, csak azért mert nők.

Az alábbiakban összefoglalnám az elhangzott gondolatokat:

- a férfi és a nő is ember: tehát egyenrangú

- ugyanazért a munkáért, mindenkinek ugyanannyi bér jár 

- igaz, hogy a férfiak fizikai ereje nagyobb (általában), de a nők gyereket szülnek, amihez szintén nagyon erősnek kell lenni

- nők nélkül nem lennének már emberek, úgyhogy nem elfogadható, hogy kevesebbnek tekinti őket bárki

- időnként a nők bizonyulnak erősebbeknek bizonyos élethelyzetekben, nem csak a fizikai erő számít

- nem csak a nők, hanem senki más sem érdemli meg, hogy háttérbe szorítsák.


A gondolataitok mind a NEGATÍV DISZKRIMINÁCIÓRÓL szólnak. Gyakorold csak ennek a szónak a kimondását, hogy diszkrimináció... Sokat hallhatod akár TV-ben, rádióban is.

A NEGATÍV DISZKRIMINÁCIÓ hátrányos megkülönböztetést jelent.

Azt jelenti, hogy valaki hátrányba kerül a társaihoz képest valamiért.

Hogy mik lehetnek ezek az okok, amik miatt valaki hátrányba kerülhet?

- ha van egy lány, aki hegesztőnek szeretne tanulni, akkor ha csupán azért nem veszik fel egy bizonyos szakmát tanulni, mert lány.....akkor őt a neme miatt különböztetik meg hátrányosan

- ha van egy 50-es éveinek végén járó ember, aki új munkahelyet keres és azért nem veszik fel, mert már idősödik ... akkor őt az életkora miatt különböztetik meg hátrányosan

- ha az iskolában mindenki kap egy csokit, aki lefut egy bizonyos távot, akkor a tolószékben élő kisgyerek kap-e csokit? Ha nem, akkor őt a testi fogyatékossága miatt különböztették meg hátrányosan, pedig nem tehet róla.

...az összes példában, amit eddig felsoroltam nem csak a hátrányos megkülönböztetés, tehát a NEGATÍV DISZKRIMINÁCIÓ a közös pont, hanem az is, hogy olyan dologért kerültek ezek az emberek hátrányba, AMIRŐL NEM TEHETNEK.

Az emberek neme, életkora, fizikai adottságai, hajszíne, bőrszíne, szexuális irányultsága, nemzetiségi hovatartozása mind-mind olyan adottságok, amik velünk születettek. Ide tartozik még az ember vallása is, ami ugyan nem (feltétlenül) velünk született, de mindenkinek a saját lelkiismereti szabadsága, hogy eldönthesse, hogy miben hisz.

Ezek alapján nagyon igazságtalan bárkit hátrányosan megkülönböztetni.

A negatív diszkrimináció tilos az iskolákban is.

A tanuláshoz, a fejlődéshez, az oktatáshoz mindenkinek egyformán joga van.

FELADAT:

Kérlek gondold végig, hogy mi lenne példa negatív diszkriminációra az iskolában és hogyan lehetne elkerülni, hogyan lehetne igazságossá tenni a feltételeket.

Mutatok egy példát a megoldásra:

Ha például az iskolánkban nem volna lift, akkor a tolószékes gyerekek nem tudnának feljutni az emeleti tantermeikbe. Erre nagyon jó megoldás, hogy az iskola akadálymentesítésekor* gondoltak erre, és tettek egy liftet az épületbe. Így a mozgáskorlátozott gyerekek és felnőttek nem szenvednek hátrányt a többiekhez képest.

*Akadálymentesítés: egy épület átalakítása annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozott emberek is "nagyobb akadály" nélkül tudják használni, tehát minden részét könnyedén meg tudják közelíteni.

A példádat írd le vagy fotózd le, és küldd el nekem emailben: csillag.eva@vargatamas.hu

Képzeljétek el, teljesen véletlenül épp a napokban jött ki egy híres énekes, Sting, videója arról, hogy támogatja a Down kóros emberek munkába állását, hogy ne legyenek hátrányosan megkülönböztetve, hiszen sok munkáltató elzárkózik attól, hogy Down szindrómás dolgozót vegyen fel, pedig ők is természetesen el tudnak látni jól sokféle munkakört. 

A Down kór egy veleszületett kromoszómabetegség, amiről senki nem tehet.

Itt megnézheted ezt a fantasztikus videót: https://www.youtube.com/watch?v=SKku4RAWa4M


 Le a kalappal az ilyen sztárok előtt!

1 megjegyzés: