2021. március 9., kedd

2021. március 9. Ének

Hahó nyolcadikosom!

Nem felejtettem el, hogy még két csapat adós a kiselőadásával, de ezt egyelőre napoljuk egy későbbi órára. 

Ma a közelgő nemzeti ünnep kapcsán felidézünk néhány  eseményt, alakot a (zenei) romantika korszakából.


👀 Nézd meg EZT bevezetésképpen.! 
Itt a romantikus irodalomról van ugyan szó zömében, de nagyon jól bemutatja a kor művészi törekvéseit.

Tehát a romantika jellemzői többek között az érzelmek, hangulatok szélsőséges ábrázolása, a nemzeti öntudatra ébredés, a mesék, mítoszok, esetleg az egzotikus vagy keleti tájak világába menekülés.

Nekünk, magyaroknak, nagyon fontos ez az időszak. Nemzeti ünnepeink egyikén a reformkorban kirobbant forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk.

🎧 EBBEN a videóban találkozhatsz néhányukkal. 
Az elhangzó zene Johannes Brahms romantikus zeneszerző I. Magyar tánc című műve. Talán emlékszel arra, hogy a legjobb barátja magyar volt. És talán arra is, hogy lenyűgözte a korabeli  magyar zene (verbunkos). Olyannyira, hogy lejegyezte az összes verbunkos dallamot, amelyet hallott, és ezeket dolgozta fel sorozatában.



A nemzeti törekvések, a nemzeti öntudatra ébredés Európa keleti régiójában nemzeti operák megkomponálására sarkallta a zeneszerzőket.
A magyar nemzeti opera Erkel Ferenc műve, a Bánk bán, Katona József azonos című drámájából készült. A XIII. században játszódik, II. Endre (vagy András) korában. A színdarab és az opera is cenzúra mindenhatósága miatt egy régmúlt kor történelmi eseményein keresztül ábrázolta a nemzet elégedetlenségét az elnyomó hatalommal szemben.



🎧 Hallgasd meg belőle EZT a részletet!

Más zeneszerző is van még a romantikában, aki köthető Magyarországhoz. Franz Schubert például az Eszterházy hercegeknél volt zenetanár, de akit a leginkább tudunk még hazánkhoz kapcsolni, ő Liszt Ferenc. Bár egy szót sem beszélt magyarul, de magyarnak vallotta magát, és nagyon sokat tett a magyar köz- és zenei életért.



🎧  II. Magyar rapszódiáját ITT hallgathatod meg.

A romantika közepén a magyar függetlenség kivívását célzó forradalom és szabadságharc a hasonló európai nemzeti törekvések egyike volt. Történelemből, irodalomból számos reformkori kiválóságról tanultál már. Egyet kiemelnék közülük, Kossuth Lajost, aki a szabad Magyarország ügye iránt elkötelezett politika szimbólumává vált. Nem véletlen, hogy számtalan olyan népdalunk van, amelyet Kossuth-nótaként tartunk számon.

Fel tudsz idézni néhányat? "....Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!"



🎧 ITT meghallgathatod Kossuth hangját.

🧩 És végül emlékezz az 1848-as hősökre ITT !

Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése