2020. május 14., csütörtök

2020. május 14. Ének

Hahó hetedikesem!

Tudtad, hogy Johannes Brahms német romantikus zeneszerző nagy rajongója volt a korabeli magyar műzenének és cigányzenének?


Reményi Ede hegedűművész révén találkozott a magyar zenével és motívumokkal. Brahms sokáig zongorakísérője volt Reményinek. Annyira rabja lett a jellegzetes verbunkos zenének, hogy gyűjtötte és lejegyezte a magyaros dallamokat. A legjobb barátja is magyar volt, a zenész Joachim József.

Mindenféle műfajban alkotott, a klasszicista stílusjegyeket szem előtt tartva komponált.

🎵Brahms 21 darabot írt Magyar tánc címmel, ebből a legismertebbet hallgasd meg ITT !


Még egy zeneszerzőt szeretnék neked ma bemutatni, ő Bedřich Smetana cseh zeneszerző, a cseh zene atyja.



Kalandos élete során még Svédországban is élt, sőt, idős korára ő is elvesztette a hallását, mint Beethoven. Ő írta meg a cseh nemzeti operátAz eladott menyasszony címmel (nálunk Erkel, ha emlékszel, és az opera a Bánk Bán).

A legismertebb műve a Hazám című hatrészes szimfonikus költeménye (Liszt találta ki a műfajt, erről már beszéltem neked korábban), amelynek II. tétele a legismertebb.

Ahogy a cím is mutatja, ebben a sorozatban Csehországot mutatja be Smetana. Évente egy-egy részt megkomponálva nagyjából hat évig írta ezt a művet. A Prágai Tavaszi Fesztiválon már jó ideje minden évben műsoron van.

Nézzük a II. tételt. A címe: Moldva (cseh nyelven Vltava), a csehek legnagyobb folyójának útját mutatja be.



🌍Keresd meg a Moldva folyót ITT !

🎵És hallgasd meg a művet ITT !

Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése