2020. április 17., péntek

Etika

EMBERI SZÜKSÉGLETEK

Lassan egy hónapja tart a részleges kijárási tilalom Magyarországon. Ki könnyebben, ki nehezebben tudja átvészelni ezt az időszakot a családjával. De mit is jelent a részleges kijárási tilalom? Szoktatok erről otthon beszélgetni?

Nem szabad az embereknek elhagyni az otthonukat, csak nagyon fontos ügyben. Mi lehet ez a fontos ügy? Legfőképpen a következők: munka, élelmiszervásárlás, testmozgás, orvosi ellátás.

Találós kérdések:

Most engedd szabadjára a képzeletedet és nyugodtan vonatkoztass el a mostani karanténtól.

1. El tudsz képzelni másik olyan esetet, amikor valaki nem hagyhat el épületet, ahol tartózkodik?

............................................................................................................

2. Melyik lehet az az élőlény, ami sosem hagyhatja el élőhelyét?

.............................................................................................................

Tudtad, hogy a mozgás is beletartozik az alapvető emberi szükségletek körébe?

3. Tudsz példát mondani olyan helyzetre, amikor egy embernek (pillanatokra, napokra vagy hetekre) nem szabad még megmozdulni sem? 

..........................................................................................................

+1  Képzelj el egy olyan helyzetet, amikor valaki képes lenne mozogni, de nem teszi valamilyen okból. Ugye milyen érdekes? Vajon mi lehet ez a helyzet?

.........................................................................................................


A találós kérdésekre a választ a füzetedbe írd!


Itt lejjebb látsz egy ábrát, amit Maslow piramisnak neveznek. Ez egy nagyon híres ábra, mert nagyon jól összefoglalja, hogy mire van szükségük az embereknek ahhoz, hogy jól érezzék magukat.



A legalsó szint a TESTI szükségletek szintje.
Ez azt jelenti, hogy ha éhes vagy, szomjas vagy vagy wc-re kell menni, akkor addig nem tudod magad igazán jól érezni, amíg ezek a szükségleteid nincsenek ellátva. Ez azt is jelenti, hogy minél éhesebb vagy vagy szomjasabb, annál kevésbé fognak érdekelni a piramis fölső szintjei. Szélsőséges esetben az ember bármire képes, hogy enni vagy inni tudjon, hiszen ezek szükségesek az életben maradáshoz.

A második szint a BIZTONSÁG szintje. 
Tegyük fel, hogy tele van a hasad, nem vagy szomjas és wc-re sem kell menned, de épp beteg vagy vagy a családban valakit baleset ért vagy legrosszabb esetben bűncselekmény történt, ami a család vagyonát érinti. Biztosan mindenki nagyon szomorú lenne. Akkor tudjuk igazaán jól érezni magunkat akárhol, ha biztonságban vagyunk mi is, a vagyonunk is és a szeretteink is.

A harmadik szint a KÖZÖSSÉGhez való tartozás szintje.
Az ember társas lény. Ha sokáig kellene egyedül lennünk, hiába lennénk biztonságban vagy nem lennénk éhesek, akkor sem lennénk maradéktalanul boldogok egyedül. Mindenkinek szüksége van rá, hogy kommunikáljon a többiekkel, érezze, hogy tartozik valahová.

A negyedik szint a MEGBECSÜLÉS szintje.
Ha nem vagyok éhes, biztonságban vagyok, körbevesznek más emberek, de azok az emberek mind barátságtalanok lennének, akkor biztos nagyon szomorúak lennénk. A társainknak nem csak a jelenlétére van szükségünk, hanem arra is, hogy elismerjenek és megbecsüljenek minket  és a munkánkat. Ugye milyen jó érzés egy szépen megírt dolgozatért vagy egy jól elvégzett segítségnyújtásért dicséretet kapni?

Az ötödik szint az ÖNMEGVALÓSÍTÁS szintje.
Felnőttkorára mindenki arra vágyik, hogy társra találjon és megvalósíthassa álmait. Egy olyan munkát találjon, amiben jól érzi magát, ki tud teljesedni és esetleg gyerekei szülessenek. Fontos azonban látni, hogy ha közben éhes lennék vagy háború lenne vagy egy lakatlan szigeten lennék, akkor nem tudnék az önmegvalósításra és a gyerekvállalásra törekedni.


Mit gondoltok a jelenlegi karanténról ezeknek az ismereteknek a tükrében? Mi okozza a nehézséget az embereknek? Mik azok a szükségletek, amik jelen körülmények között is teljesülni tudnak?
Jó elmélkedést kívánok!
💗

1 megjegyzés: