2020. március 19., csütörtök

2020. március 19. Ének


Hahó hetedikesem!

Nemrég a Hódtói Sportcsarnokban részt vettél egy előadáson. Itt hallhattad, hogy az egyik zeneszerzőnk anélkül is magyarnak vallotta magát, hogy tudott volna magyarul.

Fel tudod idézni, ki volt ő?


Ő Liszt Ferenczeneszerzőzongoraművészkarmester és zenetanár. Írd fel a nevét a füzetedbe!

Csodagyerekből vált az akkori Európa egyik legismertebb és legnépszerűbb zeneszerzőjévé, zongoristájává. Szívügyének tekintette  a magyar zenei élet megalapozását, sőt, még jótékonysági hangversenyeket, koncerteket is adott az 1838-as pesti árvíz károsultjainak megsegítésére.

Magyarországon számos intézmény, közterület viseli nevét. Nézz utána, melyek a legismertebbek! Legalább tízet jegyezz le belőlük a füzetbe!

Ha Lisztről Facebook profilt készítenél, ismerősei között megtalálnád a legnagyobb romantikus művészeket. Legjobb barátja volt WagnerChopin és Berlioz, ők mind a romantika jeles zeneszerzői. Sőt, Wagnerrel rokoni kapcsolatba is keveredett, kisebbik lánya lett Wagner második felesége.

🎵Hallgass bele egyik művébe!
Rákóczi-induló




Számos magyar vonatkozású művet írt számos zenei műfajban: zongoradarabokat, zenekari műveket a magyar történelem nagy alakjairól, eseményeiről. Ahogy ő mondta:

"Vezércsillagom, jeligém, hogy Magyarország egykor büszkén hivatkozhasson rám."

Rendkívül termékeny zeneszerző volt, sőt, új műfajt is alkotott. A szimfonikus költemény atyja. Ezt a műfajt programzenének is hívják. A lényege, hogy valamely társművészeti alkotást (kép, szobor, vers, stb.) jelenít meg a zene nyelvén.

Legismertebb szimfonikus költeménye a Mazeppa.

Olvasd el ITT , ki volt ő.

🎵Hallgass meg belőle egy részletet!
Mazeppa



Ha emlékszel, a romantika bevezetőjében szó volt arról, hogy ez a korstílus a szélsőséges ábrázolásmódjáról híres: érzelemdús, regényes, meseszerű, a hősi múltat idéző, a népi hagyományok felé forduló - és álmodozó. Ez mind jellemző Liszt művészetére.

🎵Egy, az eddigiektől eltérő, teljesen más stílusú művet is hallgass meg tőle!
Szerelmi álmok

Viszonthallásra!👂

2 megjegyzés: